dilluns, 28 de gener del 2019




COMPAREIXENÇA AL CONGRES DELS DIPUTATS A MADRID D'UN MEMBRE DEL CONSELL DE PARTICIPACIÓ ADOLESCENT DE MOLLERUSSA


Aquest 24 de gener l'Arnau Ortiz, representant del nostre Consell de Participació Adolescent, va poder assistir a La Comissió Permanent dels Drets d'infants i adolescents al Congrés dels Diputats a Madrid acompanyat de la Maribel tècnica i coordinadora de la regidoria de Benestar social, infància i Ciutadania de Mollerussa.

L'Arnau i la Maribel a la porta del Congrés de Diputats

El dia anterior a realitzar aquesta 3a compareixença,  els diferents consells de Participació d'arreu de l'Estat van preparar conjuntament el moment de la intervenció amb les idees i propostes dels infants i joves sobre com construir una societat millor per a tots i totes.

L'Arnau preperant la presentació al congrés
L'Arnau és un dels 8 joves d'arreu de l'Estat que ha pogut donar veu a les conclusions sobre el manifest d'Oviedo que es va realitzar durant "el Quinto encuentro estatal de Consejos de Participación Infantil y Adolescente" que es va realitzar el maig de l'any passat a Oviedo organitzat des de la Plataforma infància i UNICEF i on vam tenir una participació molt activa.



Els portaveus dels CPA 
Maria, Nerea, Arnau, Alba, Silvia, Jesus, Kawthar i Eusebio son els 8 portaveus d'entre 12 i 16 escollits de tot l'estat per donar veu als infants i joves. Aquets joves provenen de Sigüenza (Castilla-La Mancha), Oviedo (Asturias), Mollerussa (Catalunya) Quart de Poblet (comunitat Valenciana), Huércal-Overa (Andalucia), Teo (Galicia), Fuenlabrada y Madrid (Comunitat de Madrid) tots ells van tenir l'oportunitat de traslladar als diputats i diputades les conclusions que els 200 assistents al Quinto Encuentro Estatal de Consejos de Participació Infantil i Adolescent van plasmar en el Manifest d'Oviedo.

Els 8 representants del CPA durant la seva intervenció al Congrés de Diputats

Totes les intervencions van fer referència a les conclusions obtingudes en el manifest d'Oviedo sobre temes treballats en els Consells de Participació i que preocupen al col·lectiu jove. Temes com les xarxes socials (ciberbulling), les identitats i la diversitat, l'educació, la igualtat de gènere, protecció, el canvi climàtic i els models de cures. Cada representant va exposar les conclusions d'un punt en concret.

L'Arnau va ser l'encarregat de transmetre les principals preocupacions sobre el canvi climàtic. Sobre el seu discurs us subratllarem els 3 punts més importants que va fer referent a la necessitat urgent de frenar l'agressió al nostre planeta que ell va anomenar com a "suïcidi col·lectiu perquè a l'afavorir-lo ens estem ferint a nosaltres mateixos."

Arnau Ortiz durant l'intervenció al Congrés de diputats a Madrid

A més va exposar la necessitat d'un transport públic realment eficient amb una xarxa de transport ben dissenyada adaptada a les necessitats dels ciutadans.

Un altre punt important que va remarcar és el compliment estricte de les normes mediambientals, especialment en les grans indústries per poder assolir els objectius de l'agenda 2030 per arribar a un desenvolupament sostenible que comparteixi la filosofia de les 3 R: Reduir, Reutilitzar i Reciclar. Tot demanant la substitució de les actuals fonts d'energia per energies renovables molt menys contaminants.

Per finalitzar la seva intervenció l'Arnau Ortiz va formular tres preguntes als diputats: 

1- Quin transport utilitzen per anar al Congrés?
2- Si existeix un control real sobre el compliment de la normativa mediambiental.
3- Quines actuacions s'han fet per potenciar l'ús de les energies renovables.


A continuació us posem el vídeo en el moment en què l'Arnau fa el discurs.

A partir d'aquí els joves participants són conscients de les lleis que els afecten, entre elles la Llei orgànica de protecció integral davant la violència contra la infància ( que en aquests moments està en estat d'avantprojecte ).

Sens dubte la trobada va complir els propòsits i objectius que teníem marcats: traslladar les conclusions i propostes sorgides de les 8 temàtiques treballades en els Consells Participatius Adolescents i poder exposar les conclusions als diputats i diputades per seguir amb aquest compromís de comunicació entre les dues parts.
La intervenció en el Congrés de Diputats  va impactar els mitjans de comunicació.

A continuació us deixem el link perquè pugueu veure concretament la que li van fer al programa "Las Mañanas de Radio Nacional d'España"  i al programa "El Parlamento de TVE"










Us deixem amb la cita de la presidenta de la comissió dels drets dels infants i adolescents Maria del Mar Garcia Puig amb la que obria la compareixença del Congrés de la Infància 2019:

"No s'ha d'aïllar els nens i nenes dels drames social, els han de conèixer, opinar al respecte i fer propostes de canvi."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada