PARTICIPACIÓ AMB MAJÚSCULES: AL LLARG D'AQUESTS DARRERS 7 DIES. DES DEL CONSELL DE PARTICIPACIÓ ADOLESCENT, HEM EXERCIT EL NOSTRE DRET A PARTICIPAR TANT A NIVELL LOCAL COM ESTATAL.

De fet, el primer espai on hem participat ha estat al V Encuentro de Consejos de Participación Infatil i Adolescente realitzat a Oviedo els dies 25, 26 i 27 de maig.
La Xesca, l'Alexander, l'Arnau i lOscar el dinamitzador i membres del Consell de Participació Adolescent presents a Oviedo.


Han estat tres dies d'intens treball, per als prop de 200 participants d'entre 10 i 17 anys d'edat que, mitjançant els Consells d'Infància de les seves localitats, han cabat representant a més de 800.000 nens, nenes i adolescents d'un total de 13 comunitats autònomes.

Una trobada que ja va ser organitzada per un grup de nois i noies que es van anomenar el Grup Impulsor, del qual la Xesca Sales de Mollerussa també en va formar part, i el primer dia durant l'inici de la trobada va realitzar una intervenció tot explicant aquest procés prèvi.
La Xesca Sales en l'acte ignaugural

El lema de la trobada, va ser "Creando el puzle de nuestros derechos", on l'eix central que ha donat continuitat a les 7 temàtiques treballades ha estat l'equitat. Des de Mollerussa es van treballar de forma profunda dos dels 7 àmbits. El primer girava al voltant de la diversitat i la identitat on els nois i noies del consell desprès d'un profund anàlisis de la realitat actual, van elaborar un collage on es podien veure diferents imatges sobre la diversitat de gènere i identitat.

El collage elaborat pel Consell de Participació Adolescent de Mollerussa, exposat amb la resta de treballs.


Mentre que el segon anava dirigit a la igualtat de gènere, on  aquí els nois i noies desprès de fer un important treball de reflexió i anàlisis, van acabar elaborant un curt on es treballaven missatges envers la igualtat entre els homes i les dones.



Tots els nois i noies mitjançant grups de treball, van estar treballant cada àmbit, amb la finalitat d'elaborar un document consensuat tot dibuixant les línies d'una nova geografia dels drets d'infància. 
La xesca participant en un dels tallers.


Un a un, tots i totes les participants van anar construïnt "les peces" que, en forma de propostes permeten millorar la societat en aquells aspectes que més els preocupen, tot encaixat finalment un gran mapa dels seus drets que es plasma amb el Manifest d'Oviedo. Tot plegat decidit en assemblees i grups de posada en comú.

L'Arnau, la Xesca i l'Alexander membres del Consell de Participació Adolescent de Mollerussa.

No tot va ser treball, també va haver-hi espai per gaudir dels jocs i dinàmiques proposades. Així en el següent vídeo podeu veure una de les activitats matinals proposades per iniciar el dia amb força energia.



Va ser una trobada increhible, on es fan forjar moltes amistats i va permetre establir moltes relacions entre els diferents consells d'arreu d'espanya tant entre els nois i noies com entre els diferents tècnics . Tots junts varem poder viure una expriència que serà difícil d'oblidar. Tot gràcies a una gran organització per part d'UNICEF amb el programa Ciutats Amigues de la Infància, Plataforma d'Infància i l'Ajuntament d'Oviedo.


Imatge de tots els participants a la V trobada de consells de participació infantil i adolescent a Oviedo

D'altra banda el passat dijous dia 31 de maig, es va realitzar l'Audiència amb l'Alcalde de la nostra ciutat, el Sr. Marc Solsona i Aixalà, que com és habitual, es va reunir amb els nois i noies del Consell de Participació Adolescent, per escoltar i gestionar les seves propostes de millora de la ciutat.

L'alcalde reunit amb els nois i noies del CPA

La trobada va ser conduida i dinamitzada pel president del Consell de Participació Adolescent de Mollerussa, el Josep Blasi Soberà. Ell va anar donant i gestionant el torn de paraula a cada participant, així com va anar introduïnt els diferents punts de l'ordre del dia al llarg de les més de dues hores que va durar la trobada.


El Josep Blasi, presdinet del CPA conduïnt la reunió.

El primer punt es va centrar en la presentació de la prèvia de l'informe sobre les desigualtats en la vida qüotidiana dels joves a Mollerussa. Un encàrrec que l'alcalde va realitzar al Consell de Participació Adolescent, i que desprès de molt esforç i treball finalment ja s'ha pogut presentar.

Tots els participants del CPA van tenri-hi un paper actiu, fent arribar les opinions i propostes com a respresentants de tots els més de 700 adolescents del municipi. Per això hi havia representants de tots els centres deducatius de secundària del municipi i d'associacions o entitats com ara el Half o l'Street Work Out. 

A més de la presentació de l'informe sobre les desigualtats en la vida quotidiana dels joves. També es van presentar les propostes de millora i transformació de la ciutat mitjançant un diàleg actiu, de compromís i sincer, sobre la visió de la ciutat que tenen els adolescents. L'alcalde, primer va rendir comptes dels acords presos en l'anterior audiència i va agafar el compromís de gestionar les noves propostes presentades.


A més de l'Alcalde, també vàrem tenir la presència del Regidor de Benestar Social, Ciutadania i Infància de l'Ajuntament de Mollerussa el Sr. Josep Àngel Lavin. Tot donant suport conjuntament amb l'alcalde a aquest procés de participació ciutadana i de construcció social de la ciutat que ja arriba als 12 anys d'implementació.



Una representació dels nois i noies que formen part del Consell de Participació Adolescent  de Mollerussa amb l'Alclade i el Regidor de Benestar social ciutadania i infància.



Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars