HEM PARTICIPAT A LA I TROBADA EUROPEA DE CONSELLS DE PARTICIPACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT REALITZADA A AVILÉS.


De l'1 al 5 de març, 2 representants del Consell de Participació Adolescent de Mollerussa La Xesca i el Josep, van estar convivint amb una cinquantena de nois i noies entre els  14 i 17 anys provinents de diferents consells locals i regionals de diferents llocs d'Astúries, Espanya i altres països europeus.
La Xesca el Josep membres del Consell de Participació Adolescent de Mollerussa i l'Oscar dinamitzador del Consell


El Josep i la Xesca realitzant les presentacions
Durant aquesta intensa trobada, els joves participants varen poder intercanviar bones pràctiques dutes a terme en les seves diferents localitats d'origen, on totes elles feien referència l'exercici del dret dels nois i noies a ser escoltats i a participar en les seves comunitats. A partir de les seves presentacions, que eren totes en anglès, van aprofundir en les claus del seu èxit i van buscar pràctiques millors i més eficaces. Des de Mollerussa vàrem estar presentant l'Xtreme Action Mollerussa.


A més, cada consell local va aportar un informe que permet veure com des del seu municipi s'està aplicant la implantació de l'agenda 2030 que marca els Objectius del Desenvolupament Sostenible. El Josep i la Xesca, van fer un informe comparatiu de com el I Pla local d'Infància i Adolescència de Mollerussa contempla l'assoliment d'aquests objectius. Que per cert són molts els que té presents.


Mentre que els matins de les jornades centrals de la Trobada es van dedicar a treballar al voltant d'aquests aspectes d'interès sobre la participació de la infància i l'adolescència, a partir de diferents sessions de treball, dinàmiques i fins i tot utilitzant tècniques teatrals.



Durant les tardes, es van dur a terme activitats culturals (amb visites tant a la pròpia ciutat d'Avilés com a altres llocs d'Astúries), d'oci i artístiques, amb l'objectiu de facilitar l'expressió i el divertiment dels participants.
Realitzant la visita a Gijon, guiats pels membres del Consell de Participació Infantil de Gijón
La Xesca amb nois i noies dels Consells d'Avilés, Catalayud i Carbajosa de la Sagrada

Foto de grup durant la visita a Gijón


Al llarg dels 5 dies, entre tots i  totes les participants, van estar elaborant un document amb les seves opinions, reflexions i propostes, que es van presentar durant la jornada de cloenda a diferents autoritats; i que finalment van quedar recollides amb l'elaboració d'un manifest. On les seves conclusions estaven relacionades amb els objectius de l'Agenda 2030 sobre el  Desenvolupament Sostenible de l'Assemblea General de l'ONU.

La trobada va estar molt ben organitzada per l'Ajuntament d'Avilés, la Conselleria de Serveis i Drets Socials del Principat d'Astúries i UNICEF Astúries. I l'associació asturiana "Los Glayus"va ser l'encarregada de la dinamització d'aquestes jornades.


Foto de grup final de tots els participants en aquesta primera trobada europea de consells de participació infantil i adolescent.


En total hi van participar 53 nois i noies de consells de participació infantil i adolescent dels següents municipis:

Astúries (15 municipis, 24 representants): Laviana / Llaviana, Nava, Bimenes, Belmonte / Balmonte de Miranda, Llanera, Gijón / Xixón, Candamo / Candamu, Castrillón, Noreña, Oviedo, Parres, Sales, Colunga, Villaviciosa i Avilés.

Altres punts d'Espanya (9 municipis, 18 representants): Castrelo de Miño (Ourense), Vitòria-Gasteiz, Barbate (Cadis), Mollerussa (Lleida), Alovera (Guadalajara), Santander, Calataiud (Saragossa), Carbajosa de la Sagrada ( Salamanca), i Alcobendas (Madrid).

Europa (11 representants): República Txeca, Alemanya, Eslovènia i Bielorússia, a més un representant d'Eurochild

Va ser una gran experiència tant a nivell personal, com a nivell de representació, on el  Josep i la Xesca, van realitzar una molt bona feina, i a més els va permetre establir ponts i relacions amb nois i noies de la resta d'Europa tot descobrint com es treballa la participació i com funcionen la resta de consells de participació del continent. 

Comentaris

Entrades populars