LA QUARESMA AHIR I AVUI


Com cada dimarts ens hem trobat amb el grup "d'història de Mollerussa" per fer una de les nostres trobades intergeneracionals.

Entrant a la sala de l'EJI
Quan hem entrat a la nostra sala els joves i els grans ens hem trobat un ambient molt diferent. La sala feia olor d'un encens fort i podíem escoltar una música que ens conduïa a les processons de setmana santa.
De què us sembla que parlarem avui?
De la quaresma? De la mona? de les processó? Dels rituals de setmana santa? De les vacances? Cadascú i deia la seva.

A punt per començar l'activitat

Aquestes incògnites van generar una mica d'enrenou. La Núria de seguida ens ha explicat en què consistiria l'activitat d'avui. Un cop tots estàvem asseguts vam començar per veure un powerpoint amb imatges i explicacions de setmana santa.


Qui de vosaltres sap que marca l'inici de Setmana Santa? Els grans de seguida van donar resposta:-Comença el dimecres de cendra i acaba el diumenge de Pasqua.

Compartint junts les tradicions de setmana Santa
Entre tots anàvem construint el que recordàvem de petits o en l'actualitat acompanyats de la lectura
-Si, és veritat, la Quaresma es representa amb una dona vella amb set cames.
-Sí, a primària li tallàvem una cama cada setmana.
-Recordo per diumenge de rams que anàvem després de missa a beneir el palmó o la palma.
-És veritat, aquell dia jo sempre estrenava vestit!

-Jo recordo com m'agradava menjar panadons d'espinacs! Actualment, en podem menjar durant tot l'any però abans només era tradició menjar-ne el dijous sant.

El grup que realitzava la recepta de les torrades de Santa Teresa

Després d'aquesta dinàmica vam agrupar-nos en dos grans grups segons la imatge que teníem a la cadira. El grup de les imatges de sabó i el grup de les imatges de les torrades de Santa Teresa.
En cada grup teníem instruccions diferents. Un dels grups havia d'elaborar la recepta de les torrades de Santa Teresa i l'altra l'elaboració de sabó.

El Dani, Rosa i l'Iris durant l'activitat

Els grups van ser molt dinàmics i com sempre passa quan ens agrupem joves i no tan joves, l'intercanvi ens enriqueix a tots. Vam fer la recepta de les torrades de Santa Teresa descobrint els secrets i les peculiaritats de cada casa.

Compartint entre tots les nostres experiències

Amb el sabó ens va passar el mateix, el grup va poder compartir coses molt interessants. Sabíeu que l'oli usat a casa és un dels ingredients per a fer sabó? Heu pensat mai amb la importància de poder reciclar l'oli i contribuir a cuidar la nostra terra? Vam parlar de com es rentava la roba abans, de tot el què es vivia en un safareig .a més vam tenir l'oportunitat de veure fotos molt antigues on podíem veure tot el què estàvem parlant. Talment com si hi fóssim.
El grup que realitzava l'elaboració del sabó

Gràcies Carme i Joan i a la resta que vau portar imatges que ens van facilitar una dinàmica molt profitosa. Per últim per finalitzar us deixem amb una famosa dita que diu:

Per Pasqua i per Nadal cada ovella al seu corral.

Vam marxar desitjant-nos Bona Pasqua i bones festes a tothom, ja que no ens tornem a trobar  fins el 23 d'abril.


Comentaris

Entrades populars