ACTIVITAT AMB EL CASAL MUNICIPAL DE LA GENT GRAN..... 

Aquesta setmana ha sigut una setmana diferent a l'EJI. Recordeu que fa unes setmanes us vam explicar que havíem visitat al Sr. Joan Pedrós? Doncs be.... Aquesta setmana vam realitzar la tertúlia entorn a la visita i avui sí, ja us podem explicar tot el que vam fer! 

Arribada a casa del Sr. Joan Pedrós
Per començar , el dilluns dia 6 de març vam realitzar la visita a casa del Sr. Pedrós. Aquesta visita es part del projecte intergeneracional que realitzem juntament amb el Casal Municipal de la Gent Gran i a través del qual descobrim una part de la història de Mollerussa. 

El Sr. Pedrós ens va parlar de la seva vida, de la seva trajectòria professional i de la seva passió: la forja i l'ofici de torner. Sabeu a que es dedica un torner? I un forjador? Doncs el torner, es aquell artesà que fent servir un torn, dona forma a diferents materials. I un forjador, es aquell que transforma el metall a base de cops de martell o per mitja de successives compressions entre dues superfícies. 


Escoltant l'explicació del Sr. Pedrós
Vam començar per conèixer la història del Sr. Pedrós, la seva infantesa i els seus inicis en l'ofici.   Com ens va explicar, va ser a l'edat de 12 anys quan va començar a endinsar-se al món de la forja i el torn. Va estar alguns anys treballant a diferents empreses de Lleida i Mollerussa fins que va decidir muntar el seu propi taller, "Taller mecánico J. Pedros". I per que va haver de posar el nom amb castellà?Doncs degut a que en aquell temps no es podia posar amb català.... 


Una de les feines que el Sr. Pedrós realitzava es la de la fabricació de ferradures, les quals feia a ma i a mida per les mules i els cavalls. Con que en aquell temps a davant de casa seva no hi havien edificis, sinó que tot eren camps i trossos, les besties eren portades fins a la porta del taller on el Sr. Pedros els hi col·locava les ferradures. 

El Redouan amb una ferradura antiga

Durant la visita, a més, vam poder veure moltes de les creacions que ell ha anat fent al llarg de la seva vida i també ens va fer una demostració de com es fan servir les diferents eines.  A la presentació que us deixem final d'aquest post trobareu tota la informació de la visita.  


Aquesta setmana hem realitzat la tertúlia entorn la visita, en la qual també participen les persones del Casal Municipal de la Gent Gran. En aquesta tertúlia aprofundim amb els temes que van sorgir en la visita, com per exemple: edat en la que es començava a treballar abans; oficis antics; el salari i les hores de treball.... 


Moment en que havíem de trobar a les persones amb les que formaríem el grup
Per començar, vam recordar, a través de la presentació, la visita realitzada a principis de maç. Un cop fet aquest recordatori, vam realitzar una dinàmica en la qual, a través de la comunicació entre els joves i la gent gran, havíem de descobrir quines eren les persones que formaven part del grup, doncs per a la tertúlia ens vam dividir amb grups formats per joves i per persones grans. 


Treball en grup i aprenentatge sobre la vida a Mollerussa fa anys. 

Dividits doncs amb tres grups, vam treballar aquells temes que havien sorgit a la visita i els quals ens interessaven. Ens van explicar, per exemple, que abans el salari era de dos cèntims!!! Us imagineu anar a treballar i cobrar dos cèntims? O per exemple, con que abans no hi havien tantes ambulàncies com ara, si algú es feia mal, s'havia de curar i continuar treballant. En fi... Que les coses llavors no semblaven tan fàcils com ara! 

Vam passar una estona molt agradable i vam aprendre molt de cóm era la vida a Mollerussa fa uns anys ! 


Aquí us deixem la presentació sobre la visita a casa del Sr. Pedrós. 




PARTICIPEM EN UNA PINDOLA FORMATIVA SOBRE EL CONFLICTE I L'ACTITUD MEDIADORA

Presentació de la píndola formativa 
El dimarts també vam tenir un dia diferent a l'EJI. La Maribel i l'Oscar ens van fer una formació sobre "el conflicte en la comunicació", com a part d'un procés en el que els dos estan participant. Des del Departament de Justícia i mitjançant el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, s'ha creat una comunitat que treballa per habilitar a professionals, vinculats a l'àmbit local, per a què disposin de coneixements i eines per abordar els conflictes de convivència i capacitar-los per a què puguin estructurar i organitzar sessions formatives al voltant d'aquest tema. 


Pluja d'idees entorn al conflicte
Tota la sessió va girar en torn un cas pràctic que ens vam posar, un cas de conflicte veïnal entre un grup de joves i una parella de gent gran. A partir d'aquest cas, vam començar realitzant la primera dinàmica, en la qual vam haver de fer una pluja de idees sobre totes les paraules que associem amb el conflicte. I en van sortir moltes!! 


Un cop feta la pluja d'idees, ens van repartir un globus a cada un de nosaltres i vam haver d'escriure una de les paraules de la pissarra destacant la lletra que els formadors ens deien. Ens vam col·locar en fila i.... sabeu quina paraula vam acabar formant? 

Completant la paraula conflicte a partir de la pluja d'idees 

Exacte ! Conflicte! Ara be, no ens podíem quedar amb el conflicte a les mans pel que vam decidir....  Ups! per saber el que vam decidir haureu de veure el següent vídeo ! 








L'Alexander llegint la cançó on no tot és el que sembla... 
La segona dinàmica va consistir en escoltar una cançó, primer de dalt a baix, i desprès de baix a dalt. I vam descobrir que les coses poden canviar moltíssim en funció de com es mirin, que no sempre tot és tal i com ho veiem... 


També ens van ensenyar les diferents maneres que hi ha d'afrontar el delicte: es pot competir, es pot evitar, et pots acomodar-se... però si tenim una alta assertivitat i cooperem, el conflicte l'afrontarem a través de la col·laboració, on tots i totes sortim guanyant. 


Dinàmica de la taronja
En la última dinàmica vam poder posar a prova el que havíem anat aprenent al llarg de la sessió. Ens vam  dividir per parelles i a cada parella ens van repartir una taronja i un text. Vam posar la taronja al mig i amb silenci vam haver de llegir el text, en el qual se'ns posava amb una situació de vida o mort i la nostra única solució era la taronja.... Però com salvar-nos els dos si només tenim una taronja ? Doncs a través de la comunicació, de la imaginació, de la cooperació i la col·laboració, finalment tots ens vam poder salvar.  

La comunicació es una eina imprescindible a l'hora d'afrontar el conflicte. Si no comuniquem, si no expressem, si no parlem, el conflicte cada vegada es farà més i més gran, i arribarà un moment en el que petarà. Si en canvi, son capaços de comunicar-nos, de parlar i escoltar, serà molt probable que puguem afrontar el conflicte de manera molt satisfactòria. Per tant us animem a utilitzar la comunicació com a eina per enfrontar el conflicte!  


Tot el grup juntament amb la Maribel i l'Oscar amb les taronges que ens van salvar la vida! 

Comentaris

Entrades populars