PRIMER DIA D'ASSAIG A L'ARREU

Avui hem començat aprendre el ball de bastons al casal de l'Arreu. Com ja sabeu el ball de bastons és una dansa popular catalana i d'alguns altres indrets d'Europa o de la mediterrània amb peculiaritats diferents de cada indret . El Manel ja ens esperava al casal amb tots els elements essencials del vestuari per poder fer la dansa. D'entrada ens ha explicat l'origen d'aquesta dansa. Hi ha estudiosos del folklore que expliquen que antigament al segle XVIII hi havia els balls d'espasa que a causa de la seva dificultat i perillositat amb l'espasa es van substituir per bastons. També es comenta que Joan Amades fa referència que aquestes danses podrien venir de les danses gregues.

Manel fent explicació
El vestuari del ball de bastons és força variat segons la zona però hi ha elements en comú. En Manel ha començat per explicar-nos què eren els camals i com es posen a les cames. És important que estiguem atents i els col·loquem per la part estreta per poder-los cordar correctament. Els camals que ens ha donat el Manel tenen 12 cascavells i ens ha explicat la importància de cordar-los bé. El segon element que ens ha ensenyat és el faldellí que és com una faldilla en el nostre cas és de color vermell amb un ribet negre. 

Aprenent a vestir-nos amb els camals
Després li ha tocat el torn a la faixa. En el cas de Mollerussa és de color negre com els pantalons. A part hem de saber que el calçat és important i acostuma a ser l'espardenya, la camisa (de color vermell en el nostre cas)i algunes colles porten un mocador creuat al cos.
Ens hem vestit ràpidament, teníem ganes de començar. Entre nosaltres ens hem ajudat a l'hora d'estrènyer força la faixa. Per últim el Manel ens ha donat els bastons. Ara si ja ho tenim tot i la veritat és que fem molta patxoca.

Ajudant-nos amb la col.locació de la faixa
Ens hem col·locat per parelles segons l'alçada i el Manel ens ha explicat com fer els primers cops. Els primers cops es diuen propis i ens ha anat marcant el recorregut i la mà que comença a picar. A poc a poc tots anàvem taral·lejant les indicacions: "propis, propis , alt, propis, baix ,propis, creu" Aquests son els curts , seguidament ens ha ensenyat els llargs i ens ha ensenyat a moure'ns mentre realitzàvem els cops. 
No us podeu imaginar que divertit que ha sigut!

Fent el ball de bastons
El so és un element que té molta importància en el ball de bastons generat pels cops de bastó, els instruments musicals i el so dels picarols. El Manel quan ja ens ha vist preparats ens ha afegit la música amb una tonada senzilla i repetitiva que ens ajudava a seguir el ritme. Aquí tots ens hem adonat que el so dels cops dels bastons i la música facilitava fluir la dansa. L'activitat ens ha passat volant. Llàstima, hem de plegar, són les 19 h. Per sort la setmana que ve i tornem però abans de plegar us volem donar un consell.... Si teniu l'oportunitat de poder gaudir i aprendre a fer un ball de bastons no ho passeu per alt gaudireu d'una estona molt divertida.

Comentaris

Entrades populars