VISITA A LA SASTRERIA DE JAUME SOLÉ


El grup de l'Eji dins el projecte "Història de Mollerussa" hem anat a visitar el Sr. Jaume Solé. Aquesta visita la fem junt amb el grup de la gent gran del casal dins el programa intergeneracional.

Tot el grup ens trobem al taller on el Jaume  tenia la botiga. 


Grup intergeneracional


Jaume Solé amb la seva senyora.



Després de les presentacions el Jaume ens explica com van ser els seus inicis com aprenent de l'ofici. Treballar com aprenent consistia a anar al taller d'un professional sense cobrar i aprendre l'ofici. Aquesta manera d'aprendre actualment s'ha perdut però el Jaume ens explica que era una bona manera de conèixer totes les coses que formaven part de l'ofici des de l'inici. El Jaume també ens va explicar que ell va anar a Lleida ja més gran per acabar d'aprendre la professió.


L'establiment del Jaume és centenari, quan van plegar la sastreria feia 110 anys que estava en funcionament. Hi ha tres generacions de sastres en la seva família.

Entre tot el material de costura,el Jaume ens va ensenyar les planxes. Les planxes que utilitzava en els seus inicis pesava 6 kg i el Jaume encara conservava l'últim carbó que va utilitzar per al seu ús. Les tisores de costura que ens va ensenyar el Jaume eren molt grans. També vam poder veure el calaix de sastre i el Jaume ens explicava que era el seu lloc de guardar les coses. Allí sempre ho trobava tot.

El grup d'història de Mollerussa i el Jaume Solé


Un altre punt que ens va explicar i que no sabíem és que durant l'activitat de costura els sastres canten molt. El Jaume ens va explicar que sabia cantar Sarsueles i cançons de tot tipus i que quan el sentien pel carrer i sabien que ell estava treballant.


Aprenent a cosir

La trobada a part d'informativa i enriquidora va ser molt vivencial. El Jaume ens va ensenyar com es prenien les mesures per fer un tratge. Les persones solien encarregar el seu primer tratge quan complien els 14 anys. El Jaume els hi ensenyava el seu mostrari de teles. El mostrari era com un catàleg amb tot tipus de teles, prenia les mides i començava la seva feina. La realització d'un encàrrec d'aquest tipus volia dir una setmana de feina cosint.


Aprenent embastar i passar punt.

Nosaltres vam tenir la sort de poder fer una petita pràctica de costura amb la supervisió del Jaume. Vam fer d'aprenents per una tarda. Vam cosir amb fil d'embastar i vam aprendre embastar i a passar punt. Aquí la gent del casal també ens acompanyava amb l'aprenentatge. Actualment no és fàcil trobar gent jove que sàpiga cosir, però abans l'escola tenia una assignatura que era de costura que permetia aprendre a cosir. Així que entre joves i no tan joves vam tenir l'experiència de la costura treballant i aprenent els uns dels altres.

Comentaris

Entrades populars