dijous, 28 de febrer del 2019


RUTA HISTÒRICA  PER L'ENTORN DE MOLLERUSSA 

Imatge del passat i l'actual.

Avui amb el grup intergeneracional hem fet una sortida. El grup d'investiguem la història de Mollerussa junt amb les persones del casal de la gent gran hem anat a descobrir Mollerussa carrer a carrer.
En les últimes activitats ja havíem treballat amb imatges de la Mollerussa antiga però aquesta sortida ens permetrà veure "in situ" els canvis que ha tingut la nostra ciutat amb el pas dels anys.

Trobada amb el grup

Ens hem trobat tots a la plaça de l'ajuntament, grans i joves i després de repartir-nos les acreditacions ens hem posat en marxa. De la plaça de l'ajuntament hem descobert on estava ubicada en el passat l'església i l'ajuntament.

Els nostres acompanyants del casal que coneixen molt la història de Mollerussa ens han explicat com va ser d'important la creació de la Plaça de l'Ajuntament i com tot el poble es va implicar en el procés de recollida de diners i reubicació de les cases que estaven en aquella zona. Així que d'entrada ja sabem que el nostre ajuntament te la plaça que te perquè en el seu moment el poble es va unir en un únic propòsit: fer una plaça pel poble. Després vam passar per la carretera Ferrer i Busquets i vam anar veient els canvis. El moment de la descoberta ens agrupàvem tots per poder escoltar les intervencions de tothom.

Escoltant les vivències i records de la gent més gran

Mentre observàvem les imatges de les fotografies algunes de molt antigues podíem veure els canvis realitzats amb el pas dels anys i tota aquesta descoberta ens l'acompanyaven d'anècdotes i vivències dels nostres grans i d'històries molt interessants que ens deixaven a tots embadalits.

Pels carrers de Mollerussa, observant els canvis

La següent parada va ser el teatre l'Amistat. Aquí vam poder observar les diferències amb les imatges del passat i com es conserva actualment tota la façana i l'estructura arquitectònica gairebé intactes. També vam parlar de la importància del bar, dels orígens dels vestits de paper i de tot el que significava l'Amistat en els seus orígens.

D'aquí vam anar a la plaça del Pla d'Urgell, més tard vam anar a la plaça major: allí vam dedicar una bona estona per veure les diferències de la plaça. Una cosa que ens va agradar observar a les fotos va ser els canvis que havíem fet els arbres. Després vam anar a la parròquia de Sant Isidori i ens vam assabentar de que aquest sant va ser un sant votat. Ho sabieu vosaltres?
Això vol dir que els nostres avantpassats van ser els qui van escollir que hi hagués aquest sant a la nostra ciutat. Sobretot per tot el que va significat i encara significa. 

I per últim, ens vam acomiadar després d'observar els canvis a la plaça Manel Bertran on com ja sabeu des de fa ben poc, amb la remodelació del centre, s'ha descobert un dels pous més antics de Mollerussa. Ens expliquen que a Mollerussa hi havia molts pous, i en aquells temps s'avisava a les cases i als ciutadans perquè sortissin a buscar aigua en uns dies puntuals. 

Aquest ha sigut el nostre recorregut, hem fet una gran ruta i hem seguit investigant la nostra història de Mollerussa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada